CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика,24.07.08

Турската пивоварна Тюрк Туборг е продадена на израелска икономическа групировка
24 юли 2008 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската пивоварна Тюрк Туборг на Карсберг е продадена на израелска икономическа групировка Си Би Си за производство и търговия с бира, предава Анадолската агенция. Това е оповестено на Истанбулската фондова борса. Сделката е на обща стойност 80 милиона долара, като е прехвърлена собствеността на 96,36% от акциите на Тюрк Туборг.

Анадолска агенция: ТЮПРАШ отново е най-голямата турска компания
24 юли 2008 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбулската промишлена палата оповести списъка на 500-те най-големи турски компании през миналата година, предава Анадолската агенция. На първо място отново е Обединението на турските петролни рафинерии /ТЮПРАШ/ с нетно производство и продажби през 2007 година в размер на 18,450 милиарда турски лири /около 19 милиарда лева/. На второ място е автомобилният гигант “Форд Отомотив” с 6,230 милиарда турски лири, а на трето място – Генералната дирекция за производство на електроенергия /ЕЮАШ/ с 4,624 милиарда турски лири.

Банките в Турция за 1 година са наели на работа близо 19 000 души
24 юли 2008 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският банков сектор продължава да се развива бързо въпреки забавянето в икономиката и през последната една година значително е увеличил броя на банковите клонове и наетия персонал, предава информационната агенция АНКА. Към края на месец юни банковите клонове са се увеличи с 997 в сравнение с положението преди година и вече възлизат общо на 8 174 в цялата страна. През същия период числеността на наетия персонал е нараснал с 18 867 души и вече достига внушителното число от 166 997 души. Най-голямото увеличение на персонала с нови 3004 служители е в “Гаранти банкасъ”. Същевременно “Зираат банкасъ” продължава да е на първо място по най-многоброен персонал – 20 427 души.

Абдуллах Гюл, Илхам Алиев и Михаил Саакашвили положиха основите на жп линията Баку-Тбилиси-Карс

24 юли 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Карс. Президентите на Турция, Азербайджан и Грузия Абдуллах Гюл, Илхам Алиев и Михаил Саакашвили положиха основите на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс, предаде Анадолската агенция. Тримата президенти подредиха символично релсите върху карта, на която бяха изобразени трите страни. На тържествената церемония в Карс Абдуллах Гюл заяви, че с този проект се възражда историческият път на коприната и се засилва сътрудничеството между трите страни. Министърът на транспорта и съобщенията на Турция Бинали Йълдъръм посочи, че с приключването на първия етап от проекта ще бъдат превозвани 6,5 милиона тона стоки годишно и ще пътуват 1 милион пътници.

Си Ен Ен Тюрк: Президентите на Турция, Азербайджан и Грузия ще положат основите на “железния път на коприната”
24 юли 2008 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Карс. Днес президентите на Турция, Азербайджан и Грузия Абдуллах Гюл, Илхам Алиев и Михаил Саакашвили ще направят днес в турския град Карс първата копка по изграждането на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Проектът, определян като “железен път на коприната”, ще има стратегическо значение за региона и ще бъде врата на Турция към Евразия. Изграждането на тази железница е втората стъпка към реализирането на проекта Мармарай, с което ще стане възможно извозването на стоки по железница, свързваща Китай с Европа. 76 километра от 105-километровата железопътна линия, която ще бъде изградена, се намират в Турция.