CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика-18.09.08

От 1 октомври токът в Турция поскъпва средно с над 9%
18 септември 2008 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за регулиране на енергийния пазар /СРЕП/ е взел решение цената на електроенергията в Турция да бъде увеличена от 1 октомври средно с над 9%, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. За битовите абонати увеличението е с 9,07%, за използваната електроенергия в промишлеността – с 9,27% и в търговските обекти – с 9,35%. Решението ще бъде официално оповестено утре.

Агенция “Фокус” припомня:

Министерският съвет на Турция взе решение през тази година цената на електроенергията да се увеличи от 1 януари с 15% за битовите потребители и с 10% за промишлеността, но под влияние на актуализацията на данните за инфлацията това увеличение се отрази върху битовите потребители с 19,5% а в промишлеността – с 12%. Съветът за регулиране на енергийния пазар взе решение от 1 юли цената на тока за битовите потребители да се увеличи с 21%, а в промишлеността – с 22%. Освен това от 1 юли влезе в сила механизъм за автоматично актуализиране на цената на тока при пъти годишно. Така цените на тока от 1 януари 2009 г. ще бъдат определени през декември тази година.
През първите пет години от управлението на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция не бяха извършвани въобще повишения на цената на тока. Това беше и един от най-силните козове на партията в предизборната пропаганда. След последните общи избори през 2007 г. обаче нещата се промениха и през 2008 г. от 1 октомври влиза в сила третото увеличение на цената на тока.

Икономически и финансови експерти в Турция обсъждат мерки срещу възможна финансова криза в страната
18 септември 2008 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Привличане на инвеститори в Турция в процеса на приватизация като мярка срещу финасовата криза планират икономисти в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. С кризата на финансовия пазар в САЩ и отражението върху европейските пазари икономистите в Турция започнаха да обсъждат мерките за предпазване на страната от нейното влияние. Експертите се обединиха около мнението, че в настоящия момент кризата не налага вземането на някакви специални мерки в Турция, но се изготвят план А и план Б за реакция. Те не изключват и възможното положително въздействие на финасовата криза в САЩ върху Турция. Хазната предвижда до края на годината износ на облигации в чужбина на стойност 5,5 милиарда долара. За да не се допусне неконтролируема криза, стои като вариант и намесата с допълнителни финансови резерви от страна на хазната. Експертите в Турция предвиждат и препоръчват и засилване на приватизацията на губещия държавен сектор в Турция. В тази връзка се планира привличането на инвеститори от Персийския залив. Стъпка в тази насока беше направена вече със срещата на министъра на земеделието на Турция Мехди Екер с министъра на земеделието на Саудитска Арабия Фахад Балгхунайм, пише вестникът.

“Радикал”: За три дни спадът на Истанбулската фондова борса е 11,63%

18 септември 2008 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Световната финансова криза се отрази в много по-силна степен на Истанбулската фондова борса и за последните три дни индексът спадна с 11,63%, пише днес турският вестник “Радикал”. Това е най-ниското равнище на индекса на Истанбулската фондова борса от началото на годината. За сравнение, спадът на световните борси варира около нивата от 4,5%, като натискът за продажба на акциите оказа още по-голямо влияние върху Турция. Вчера сутринта индексът на борсата в Истанбул се покачи на 34 952, но бързо спадна с 1008 пункта от началната котировка през деня и вторият сеанс на борсата приключи на ниво от 32 727. Само вчера средно акциите на борсата загубиха 2,99% от своята стойност, посочва вестникът.

“Сабах”: Абдуллах Гюл призова за продължаване на реформите и за инвестиции
18 септември 2008 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. За да може Турция да продължи ролята си в глобалната надпревара, са необходими продължаване на реформите и инвестиции, каза президентът Абдуллах Гюл на вечеря, която даде снощи по случай месец Рамазан за представителите на професионалните сдружения, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. На вечерята /ифтар/ присъстваха председателят на борсите в Турция /ТОББ/ Рифат Хисарджъклъоглу, председателката на Управителния съвет на Съюза на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ Арзухан Ялчъндаг и други представители. Абдуллах Гюл призова представителите на бизнеса в страната да продължат за подпомагат различни инициативи в полза на обществото и изрази надежда, че те ще бъдат тласкащата сила в нейното развитие.