CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика,29.09.08

Финансовата криза удари турската автомобилна промишленост
29 септември 2008 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Глобалната финансова криза предизвика забавяне на икономиката в Европа, а в Турция се отрази негативно преди всичко върху автомобилната промишленост, предава информационната агенция АНКА. Секторът започва да изпитва все по-големи затруднения, след като повече от 70% от произвежданата продукция се пласира на пазарите на европейските страни. Негативната тенденция е започнала още през месец юни, когато е отбелязан спад със 7,9% в продажбите в страните от ЕС и е достигнато ниво от 1,4 милиона автомобили. През август този спад скача вече на 15,7% и от 1,2 милиона продадени автомобили през юли, техния брой е едва 0,8 милиона през август. Най-голям е спадът в Испания, следвана от Ирландия, Италия, Швеция и Великобритания.


"Радикал": Първият турски боен кораб “Хейбелиада” беше спуснат във вода
29 септември 2008 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На тържествена церемония в присъствието на висшето държавно ръководство на вода беше спуснат първият турски боен кораб “Хейбелиада”, построен в рамките на проекта за турски национален боен кораб МИЛГЕМ, пише днес вестник “Радикал”. На тържеството премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че “пътят към правото да имаш дума в света преминава през признаването на правото да имаш дума в морското дело”. Заедно с кораба “Хейбелиада” на вода беше спуснат и миночистачът “Ачкай” и положено началото на изграждането на втория кораб по проекта МИЛГЕМ - “Бююкада”. Церемонията се състоя във военната корабостроителница Пендик в Истанбул


Бързо нараства външнотърговският оборот между Турция и Иран
29 септември 2008 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. През първите осем месеца на годината външнотърговският оборот между Турция и Иран е достигнал до равнището от над 7,2 милиарда долара, предава Анадолската агенция. По данни на иранската официална информационна агенция ИРНА, обемът на двустранната търговия от януари до август 2008 г. е 7,216 милиарда долара, което представлява увеличение с 41,71%, в сравнение със същия период на 2007 г.


Бензинът и на дизеловото гориво в Турция поскъпнаха

29 септември 2008 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Цените на дребно на бензина в Турция са увеличени с 5 куруша на литър, а на дизеловото гориво – с 8 куруша на литър, предава Анадолската агенция. В Анкара и в Измир цената на литър бензин се повишава от 3,27 на 3,32 турски лири /около 3,50 лева/, а в Истанбул – от 3,28 на 3,33 турски лири. Увеличението е в сила от 28 септември. На 19 септември цената на литър бензин в Турция беше намалена с 10 куруша.
Цените на дребно на дизеловото гориво са увеличени от 25 септември. В Анкара – от 2,89 на 2,97 турски лири на литър; в Истанбул – от 2,85 на 2,93 турски лири; в Измир – от 2,84 на 2,92 турски лири.

Шофьорите на ТИР-ове се разбунтуваха на Капъкуле срещу бавната обработка на документите
29 септември 2008 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Одрин. 30-километрова опашка от ТИР-ове се е образувала на граничния пункт Капъкуле, пише електронното издание на турския вестник ”Хюриет”. Над 2 хиляди шофьори на ТИР-ове, които извозват продукция за европейските страни, протестираха, че дни наред няма достатъчно служители на митнчиеския пункт и те чакат с дни. Така продукцията, предназначена за износ, не е доставена навреме, от което губят фирмите износителки и превозваческите компании. Според информация на шофьорите на българския граничен пункт Капитан Андреево обработката на документите върви бързо, но от турската страна дейността е изключително бавна заради ремонта за модернизация на пункта и недостатъчния брой служители. 5 клометра достигна и опашката от ТИР-ове на другия граничен пункт с България Хамзабейли, но шофьорите не го предпочитат заради бюрократични пречки и затова, че там не се продава евтин мазут, пише вестникът.


Канал за внос на фалшиви бандероли в България е разбит в Турция
29 септември 2008 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Канал за внос на фалшиви бандероли в България е разбит в Турция, предаде “Нюз ру”. Разкрита е престъпна схема за производство на фалшиви бандероли, като са конфискувани около 16 000 броя. Преди всичко става дума за бандероли за алкохолни изделия и цигари.
Бандеролите е трябвало да бъдат изнесени за Украйна, Русия, Молдова, България и Азербайджан. Фалшификатите са били изключително добре направени.


Финансовите злоупотреби на кмета от НРП на община “Чанкая” в Анкара излязоха свързани с “Ергенекон”
29 септември 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кметът на община “Чанкая” в Анкара от Народнорепубликанската партия /НРП/ Музаффер Ерйълмаз е давал незаконно и без документално отразяване финансови средства на вестник “Джумхуриет” и задържаните по случая “Ергенекон” Илхан Селчук и Мустафа Балбай, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Твърденията за корупция и злоупотреби от страна на Ерйълмаз, които той отрече, се потвърждават от доказателствените материали по случая “Ергенекон”. Според тях на 19 февруари и 5 март 2008 година при разговори между Селчук и Ерйълмаз става ясно, че община “Чанкая” е изплатила суми на Селчук и Балбай, без да ги е отразила счетоводно.


Турция ще въведе строг контрол и мерки срещу укриването на данъци
29 септември 2008 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Строги мерки срещу укриването на данъци предвижда новият проектозакон за данъците в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Проектозаконът предвижда създаването на 4 нови контролни институции за коректно плащане на данъците в страната - Данъчна комисия, Председателство за приходите и Генерална дирекция за политиките по приходите. Новият закон регламентира процента на амортизация и лихвите преди изплащането на данъците, обявяването на разходите и приходите и процентите на печалба, както и други клаузи, свързани с дейността и данъчните задължения на търговските, туристическите и производствени единици в Турция.


Турция не е слаба и има ресурси за избягване на световната икономическа криза, каза премиерът Ердоган
29 септември 2008 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция не е слаба и има ресурси за избягване на световната икономическа криза, каза премиерът Реджеп Тайип Ердоган в обръщението си към нацията, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Световната финансова и иикономическа криза намери място в обръщението на турския премиер към турската нация. Ердоган посочи, че има забавяне в икономическото развитие на всички страни и Турция също е повлияна от този процес, но тя вече не е така слаба като преди срещу кризите. Турският премиер каза, че въпреки световните неблагоприятни тенденции страната ще преодолее препятствията. Той изтъкна, че в сегашното състояние Турция е много по-добре от много европейски страни и има по-нисък обществен дълг. Ердоган каза, че правителството е взело и взема мерки срещу кризата и реформите в икономиката ще продължат.


Турски финасов експерт отправи предупреждение към правителството за световната криза
29 септември 2008 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият съветник за държавната хазна в Турция и депутат от Народнорепубликанската партия от Текирдаг Фаик Йозтрак предупреди правителството да вземе мерки във връзка със световната финансова и икономическа криза, пише турският вестник “Хюриет”. Според финансовия експерт кризата ще повлияе върху Турция с намаляването на вноса от Турция от развитите икономически страни и със затрудненията в намирането на външни източници за преодоляване на кризата. Той посочи, че увеличаването на бюджетния дефицит в Турция ще се отрази отрицателно на икономическото развитие. Йозтрак каза още, че растежът на турската икономика от 2004 година изостава от подобните й икономики и една от причините за това е неправилната политика на правителството. В момента този растеж е 3,8 %, което е много по-малко от растежа на Ирак, посочи турският финансист. Той оцени като не особено полезна идеята на правителството да превърне Истанбул във финансов център и посочи, че това не може да бъде мярка срещу кризата, пише вестникът.


“Милиет”: Пентагона ще продаде на Турция 107 усъвършенствани ракети “АМРААМ”
29 септември 2008 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Министерството на отбраната на САЩ /Пентагона/ информира американския конгрес, че ще продаде на Турция 107 усъвършенствани ракети “АМРААМ”, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Общата стойност на ракетите “АМРААМ” с дълъг и среден радиус на действие, които Пентагонът планира да продаде на Турция, е 157 милиона долара. Тези ракети се използват от изтребителите Ф-16 срещу въздушни цели. Заедно с ракетите ще бъдат предадени и контейнери за съхранението им, допълнителни части и приспособления за тестване. Ако Конгресът не отговори отрицателно на планираната сделка, това ще означава, че я одобрява автоматично. В декларацията на Пентагона към Конгреса се изтъква, че Турция е съюзник на НАТО и важен партньор за гарантиране на стабилност и сигурност в Близкия Изток и има нужда от модернизация на армията си с оглед изпълнението на съюзническите си ангажименти.


“Заман”: Износът на турска баклава за света надвиши 2,5 милиона долара стойност

29 септември 2008 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Износът на турска баклава за САЩ, Русия и европейските страни надвиши 2,5 милиона долара, пише турският вестник “Заман”. Производителите на баклава започнаха износ за първи път през 2001 година. За 7 години износът на стойност 110 хиляди долара през първата година нарасна 23 пъти. Според председателя на дружеството на производителите на баклава в Турция Мехмет Йълдъръм годишно Турция изнася 210 тона баклава. Дневното потребление на традиционния турски сладкиш в страната е 450 тона. За настъпващия утре празник Рамазан поръчките към производителите на баклава са увеличени и те работят при много засилено темпо. Показател за това, че баклавата е прясна е нейният златистожълт цвят и хрупкавост, пише вестникът.