CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика,06.08.08

Турски бизнесмени призоваха правителството да начертае бързо нова пътна карта в икономическата област
06 август 2008 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Дружеството на турските бизнесмени “Лъвовете на Анадола” /АСКОН/ Мустафа Коджа заяви, че колкото и да изглежда, че управляващата партия е вкарана в тесни релси, в крайна сметка официално пълномощията по управлението са в нейните ръце и тя трябва да начертае своя пътна карта, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Коджа посочи, че 2007 година е била трудна, но е била преодоляна без съществени сътресения, като се има предвид, че Турция е прекарвала тежки икономически години преди това. Въпреки очакванията за 2008 година обаче поради делото за забрана на ПСР са загубени 8 месеца във фокусирането върху икономиката. Той препоръча след като делото не завърши със забрана на управляващата партия, правителството неотложно и бързо да начертае пътна карта за икономическите приоритети на страната. Турският бизнесмен посочи, че трябва да се лекуват раните в макроикономическата рамка на страната, инфлацията, бюджетният дефицит, високият лихвен процент, да се разширят възможностите за инвестиции в средния и дребния бизнес, да се подобри състоянието на реалния сектор. Трябва да продължи активността в експортната политика, която набра интензивност от 2003 година насам, пише вестникът.

В Турция се създава самолетен парк за борба с горските пожари
06 август 2008 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция ще бъде създаден специален самолетен парк от 8-10 самолета за борба с горските пожари, съобщи министърът на околната среда и горите Вейсел Ероглу, цитиран от вестник “Хюриет”. Във връзка с причините за възникналите големи горски пожари министърът даде уверения, че няма да бъде позволено “да бъде заграбен нито един квадратен сантиметър гора”. Разходите за създаването на самолетния парк ще бъдат около 300 милиона долара, колкото приблизително е и цената на боен самолет Ф-16.
Министърът обърна внимание, че горски пожари бушуват не само в Турция, а и във всички средиземноморски страни. Във Франция са изгорели 600 000 хектара гори; в Испания – 257 000 хектара; в Италия – 400 000 хектара, а изгорелите гори в Турция са само 33 000 хектара, посочи Ероглу. турският министър.

“Заман”: Иранският президент ще подпише в Анкара споразумение за газопровод
06 август 2008 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Анкара/Техерен. Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад пристига в Анкара на официално посещение следващата седмица, за да подпише споразумение за изграждане на втори голям газопровод до Турция, пише днес вестник “Заман”. С този газопровод ще се решат зимните кризи с доставките на ирански природен газ. Техеран цели новата тръба да бъде изградена и пусната в експлоатация най-късно до зимата. Други важни двустранни енергийни проекти между Турция и Иран са добивът на природен газ в района на Парс, доставките на ирански природен газ за Европа през територията на Турция, доставките на туркменски природен газ за Турция през територията на Иран, посочва всекидневникът.

“Сабах”: Турция е на второ място по високи цени на природния газ сред страните от ОИСР
06 август 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция се нарежда на второ място по високи цени на природния газ сред всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/= Това, както, пише днес вестник “Сабах”, е мнението на Конфедерацията на синдикатите на работодателите в Турция. След Унгария,Турция използва най-скъпия природен газ за промишлени нужди сред страните от ОИСР. От началото на годината цената на природния газ в Турция се е увеличила с 34%, а на електричеството – с 40%. Според Конфедерацията това затруднява турските производители да бъдат конкурентни на международния пазар и е необходимо да бъде намалена тежестта от високите цени на енергоносителите.

Над 4 млн. чужди туристи са посетили Истанбул тази година
06 август 2008 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С 13,8% се е увеличил броят на чуждите туристи, посетили Истанбул в периода януари – юли 2008 г. в сравнение с първите 7 месеца на миналата година, пише вестник “Хюриет”. През този период миналата година туристите са били 3 586 000, а през тази година броят им е достигнал 4 082 000.
Тази година в Истанбул най-многобройни са германците – 15%, следвани от руснаците – 6,1%, французите – 5%, британците и американците – 4,9%.


“Радикал”: Управляващата в Турция партия е раздала 6 млн. тона въглища като безвъзмездна помощ
06 август 2008 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, която често е критикувана, че в предизборните периоди снабдява безплатно населението по-специално в бедните квартали с въглища и с хранителни помощи, за да спечели повече гласове, е раздала през последните 5,5 години близо 6 милиона тона въглища. Стойността на безвъзмездно отпуснатите по тази схема въглища възлиза на 1, 087 милиарда турски лири /около 1,1 милиарда лева/. Това твърдят депутатите от Партията на националистическото движение Бехич Челик и Али Узунърмак. От своя страна министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заявява, че раздадените помощи под формата на въглища не са ощетили държавните предприятия за добив и преработване на въглища.