CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика,07.08.08

Близо 1 милиард долара са купили турските граждани преди обявяване на решението по делото срещу управляващата ПСР
07 август 2008 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дни и часове преди Конституционният съд да обяви решението си по делото срещу Партията на справедливостта и развитието в Турция турските граждани масово обръщаха спестяванията си във валута, пише електронното издание Хабертюрк. Според информация на Централната банка на Турция за седмицата 18-25 юли валутните средства на турските граждани са се увеличили с 966 милиона долара и са станали 107 милиарда и 770 милиона долара.


Цените на природния газ и електроенергията в Турция са едни от най-ниските, каза Хилми Гюлер
07 август 2008 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергийните и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер заяви, че пожарът, избухнал при спукване на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, е взет под контрол, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Министър Гюлер каза, че причините за пожара ще бъдат представени след приключване на експертизите. Той каза, че няма опасност за петрола в тръбата, защото ваните, в които е станало това, са затворени. Министър Гюлер отрече информацията от Конфедерацията на синдикатите на работодателите в Турция, че Турция е една от страните с най-високи цени на природния газ за промишлени цели. Той посочи, че в Турция цените на природния газ и електроенергията са едни от най-ниските.


Турската “Акбанк” ще вземе кредит от 1 милиард евро
07 август 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската “Акбанк” ще вземе кредит в размер на 1 милиард евро, за да обнови синдикирания си кредит и за целта е упълномощила консорциум, състоящ се от международни банки, пише днес вестник “Хюриет”. В писмено съобщение на банката се посочва, че във въпросния синдикиран кредит ще участват 53 международни банки от 20 страни. В съобщението се дават данни и за получения преди два дни кредит в размер на 393,5 милиона долара, в който като инвеститор участва Европейската инвестиционна банка.


МВФ иска да има влиятелна роля в турската икономика
07 август 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Международният валутен фонд директно поиска да продължи да има влиятелна роля в турската икономика, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Съветът на изпълнителните директори на МВФ подчерта, че “Фондът може да продължи да играе важна и влиятелна роля за укрепване на икономическата стабилност на Турция и подкрепа на усилията за преодоляване на останалите слабости в областта на икономиката”. Съобщението беше направено вчера, след като миналия петък Съветът на изпълнителните директори на МВФ направи оценка на Турция за периода след приключване на досегашната програма за работа с Фонда.