CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика-24.09.08

“Хюриет”: Единственият участник в търга за първата АЕЦ в Турция е “Атомстройекспорт”
24 септември 2008 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция получи шест плика на търга за изграждане на първата АЕЦ в страната, но само в единия имаше заявка за участие, съобщи днес генералният директор на турската електрокомпания ТЕТАШ Хачи Гьоккая, цитиран от електронното издание на вестник “Хюриет”. В другите пликове имало писмени благодарности.
“Тръжната процедура продължава, тъй като имаме заявка и окончателното решение ще бъде взето от тръжната комисия”, е казал пред репортери Гьоккая. Той не е съобщил съдържанието на предложението на руската компания, което предстои да бъде разгледано от комисията на няколко етапа.
Пликове до организаторите на търга са изпратили Suez-Tractebel, Atomic Energy of Canada Limited, Unit Investment N.V., Sabanci Holding's Ak Enerji и Hattat Holding-Hema.
Досега Турция направи три неуспешни опита да започне строителство на АЕЦ, припомня “Хюриет”.

ИТАР-ТАСС: “Атомстройекспорт” победи на търга за АЕЦ в Турция
24 септември 2008 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Руската компания “Атомстройекспорт” стана фактически победител в търга за съоръжаване на първата турска атомна електроцентрала, оставайки единствен участник в конкурса, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на турските власти.
В списъка на претендентите участваха шест водещи световни компании. Но останалите пет са оттеглили кандидатурите си.
Турската електроцентрала трябва да бъде построена в Южна Турция и да покрива 8% от нуждите на населението на страната.

“Хюриет”: Спалните вагони в България ще бъдат доставени от Турция
24 септември 2008 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Турската фирма за производство на влакови вагони ТЮВАСАШ спечели обявения в България от БДЖ търг за доставка на 30 спални вагона, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. В търга участваха още испанската фирма ТЕМОНИСА и турската фирма САВАСАШ от град Сакария. По данни на БДЖ решението за производството и доставката от Турция на 30 луксозни спални вагона е взето вчера. Договорът ще бъде подписан най-късно в рамките на един месец. Цената на един вагон е 1,073 милиона евро, или общо за цялата доставка – над 32,2 милиона евро. Вагоните ще бъдат доставени на България най-късно в рамките на 18 месеца.
По този начин за пръв път ТЮВАСАШ извършва износ на луксозни вагони за страна-член на ЕС. Производствените съоръжения на ТЮВАСАШ в град Сакария са на площ 360 декара, като 80 декара от тях са в закрити помещения. Има капацитет за годишно производство на 100 вагона и ремонт на 700 вагона. Досега е произвела 1784 вагона и е ремонтирала и модернизирала над 33 500 вагона, пише вестникът.

Турция ще бъде домакин на 16-ия Световен конгрес по производителността през 2010 г.

24 септември 2008 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. През 2010 година Турция ще бъде домакин на 16-ия Световен конгрес по производителността, пише днес вестник “Заман”. Това е решено на състоялия се в южноафриканския град Сън Сити 15-и конгрес. Турция е избрана с гласуване за домакин на 16-ия Световен конгрес и на Европейската конференция по производителността. Кандидати за домакинство са конгреса са били също Китай и Индия.

“Хюриет”: Турска фирма произвежда обувките за 1 милион войници по света
24 септември 2008 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Обувките за 1 милион войници по света се произвеждат от турска фирма, пише вестник “Хюриет”. Това е фирмата “Якупоглу”, която за посведено е получила поръчки за военни обувки от Оман и Обединените арабски емирства. Държавният министър Кюршад Тюзмен заяви, че турските военни обувки са най-качествените в целия свят. Само през първите осем месеца на тази година фирмата “Якупоглу” е изнесла 1 милион чифта военни обувки на стойност 35 милиона долара. Фирмата извършва износ за 30 страни, между които на първо място са Испания, Великобритания, Казахстан, Дания, Белгия, Франция, Азербайджан, Грузия. Целта й е в следваща период да навлезе по-активно на пазарите на страните от ЕС.

В Турция ще се състои търг за изграждане на първата АЕЦ в страната
24 септември 2008 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес ще се състои търгът за изграждане на първата АЕЦ в Турция, съобщават турските медии. Централата ще се намира в района на Мерсин – Аккую. Тръжна документация са закупили и се очаква на търга да се явят 13 фирми и консорциуми от 10 държави – Турция, Канада, Япония, Франция, Белгия, Русия, Южна Корея, Китай, Холандия и Германия. Предвижда се номиналната мощност на АЕЦ Мерсин-Аккую да бъде 4 000 мегавата /с опция за плюс минус 25%/.