CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика-25.09.08

Турция няма да се повлияе силно от световната финансова криза, смята турски финансов експерт
25 септември 2008 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Комисията за капиталовия пазар в Турция Туран Ерол заяви, че финансовите институции в Турция не са сериозно повлияни от финансовата криза в света, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Ерол посочи, че турските финансови институции не използват особено активно методите на финансовото инженерство, поради което кризата засяга ограничено страната. Като причина той посочи също, че ипотечната система в страната не е толкова широко разпространена, нивото на взетите ипотечни заеми не е толкова високо и няма такива проблеми като в САЩ.


Турция трябва да превърне световната икономическа криза в една възможност, каза министър Кюршад Тюзмен
25 септември 2008 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Кюршад Тюзмен заяви, че Турция може да превърне икономическата криза, разтърсваща САЩ и света, в една възможност, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Световната икономическа криза трябва да се разглежда като удобен случай турските фирми да закупят търговски марки, търговски вериги и други големи предприятия. Тюзмен каза това на церемония по повод започващото изграждане на Техническа гимназия за автомобилостроене в Улудаг. Той посочи, че изграждането на професионални гимназии по автомобилостроене е много важна стъпка за икономиката на Турция. “Дори тя е малко закъсняла в тази насока, защото е от страните в света с най-бързо развитие на автомобилната промишленост”, каза турският министър. Той изтъкна, че Турция е седма в света по производство на автобуси, а като цяло в развитието на автомобилостроителния сектор в света е на 16-място, а в Европа на 6-то място. Тюзмен каза, че за да може страната да преодолее кризата, износът трябва да се увеличи. “В този момент с износ 132,5 милиарда долара Турция стъпва здраво на земята. До този момент има увеличение на износа с 36 % и голям дял за това има автомобилната промишленост”, подчерта Кюршад Тюзмен.


Границата на глада и на бедността в Турция бележат лек спад за месец септември, сочи проучване
25 септември 2008 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Границата на глада и на бедността в Турция бележат лек спад за месец септември, сочи проучване на синдиката “Тюрк-Иш”, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. За месец септември границата на глада е спаднала на 726,4 турски лири от 729,8 турски лири миналия месец, а границата на бедността е 2 366 турски лири, докато през август е била 2 377 турски лири. Инфлацията при хранителните продукти за една година е 13,29 %. От “Тюрк-Иш” посочват, че не може да се приеме за границата на глада 255 турски лири доход за четиричленно семейство, а за граница на бедността 660 турски лири, защото не може да се приеме разбирането, че един симид /геврек/ е достатъчен на всяко ядене, за да не се умре от глад. Според проучването в цената на сиренето се отбелязва намаление с 8,83%, в цената на яйцата с 20%, но цената на месото и на пилето остават същите. Увеличение с 1,91 % бележат цените на зеленчуците и плодовете, увеличена е също цената на ориза.


Ирански превозвачи иззеха бизнеса на турските превозвачи за превоз на стоки от Турция към изток
25 септември 2008 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. 70 на сто от турските стоки за износ се превозват от превозни средства с иранска регистрация, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Също така броят на турските ТИР-ове, превозващи стоки от Турция за Иран е намалял със 17 % в сравнение с миналата година. Според представителите на бранша това в скоро време ще изолира сектора от пазара на международните превози. Директорът на Съюза за Ро-Ро транспорт и комбиринари превози в Турция Джумхур Атълган заяви, че преживяваните лоши условия в сектора на международните превози се влошават с всеки изминал ден. На запад въвеждането едностранно от страна на България такса от 83 евро, а на изток в Иран и Сирия въвеждането на плащания с мотива заради разликата в цената на горивото, а на север пък напрежението между Русия и Грузия заради Южна Осетия, е довело до големи загуби в този сектор. От 16 773 турски ТИР-а, които са пренасяли стоки до Иран през 2007 година, в края на август 2008 година те са 9 300, а според статистиката голяма част от продукцията, превозвана от Турция за Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Киргизстан, Афганистан и Татаристан, е с ирански ТИР-ове. Атълган посочи, че за да покрият в известна степен загубите възнамеряват развитието на Ро-Ро транспорта през Каспийско море.


С 50 % по-евтино ще вози общественият транспорт в Истанбул през дните на празника Рамазан байрам
25 септември 2008 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С 50 % по-евтино ще вози общественият транспорт в Истанбул през дните на религиозния празник Рамазан байрам, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Автобусите, метрото, трамваите, градските железници и корабите за вътрешноградски рейдове ще вземат с 50 % по-малко от цената на билетите от пътниците си през трите дни на байрама. В писмено обръщение към гражданите истанбулската община обявява промените в разписанието на обществените транспортни средства и мерките, които ще бъдат наложени за безпроблемно и спокойно протичане на празника. Според предвидените мерки увеличен брой дежурни медицински екипи ще се грижат за гражданите през празничните дни.


Сабах”: Шест от десетте европейски града, повлияни най-силно от засушаването, са в Турция
25 септември 2008 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Шест от десетте европейски града, които най-силно са повлияни от засушаването, се намират в Турция, пише днес вестник “Сабах”, като цитира данни на “Евростат”. Статистическата институция на ЕС изследва качеството на живота в европейските градове и отчита и климатичните условия и особености. Сред градовете, в които падат най-малко валежи, са турските градове Измир, Маниса, Адана, Анталия, Коня и Газиантеп. На първо място в тази класация е поставен португалският град Фаро, веднага след него са Измир, португалският град Сетубал, столицата на Гърция Атина, Маниса, Адана, Анталия,Никозия /Кипър/ , Коня и Газиантеп.


АНКА: Търгът за първата АЕЦ в Турция завърши с фиаско, е мнението на “Файненшъл таймс”
25 септември 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Липсата на очаквания интерес към проведения в Турция търг за изграждане на първата АЕЦ в страната намира широк отзвук в чуждите медии, предава турската информационна агенция АНКА. Британският вестник “Файненшъл таймс” пише, че на търга е било представено само едно предложение, което се оценява като “срамно развитие”. Вестникът отбелязва, че Турция много е избързала и е отклонила исканията да се даде допълнителен срок за подготовка на участниците в търга. В публикацията се обръща специално внимание, че въпреки сегашните сътресения на световните пазари, в понеделник премиерът Реджеп Тайип Ердоган лично е повторил, че няма да бъде даден допълнителен срок за провеждането на търга.


Чуждите инвестиции в Турция може да намалеят през 2009 г.
25 септември 2008 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция запазва своята привлекателност за чуждите инвеститори, но през тази през 2009 година ще бъде много трудно да се очаква ниво на чуждите инвестиции в страната като през 2006 и 2007 година, предава информационната агенция АНКА. Председателят на Управителния съвет на Дружеството за международни инвестиции Тахир Уйсал обръща внимание, че през 2009 г. се очаква спад на чуждите инвестиции в Турция с 10% и се предвижда те да бъдат в размер на 12-15 милиарда долара. В тази сума са включени и очакваните приходи от приватизацията. Тахир Уйсал отбелязва, че ситуацията с преките чужди инвестиции в Турция само преди 12 месеца е била много по-добра и обнадеждаваща.


Анадолска агенция: Армения вече подкрепя членството на Турция в ЕБВР
25 септември 2008 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Армения е оттеглила възраженията си срещу пълноправното членство на Турция в Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, предава Анадолската агенция. В изявления за Агенция Франс прес неназован представител на ЕБВР посочва, че преди няколко дни с изключение на Армения единодушно е била приета кандидатурата на Турция за пълноправно членство в банката, а вчера Армения вече “открито е оповестила, че е привърженик на пълноправното членство на Турция”. От своя страна президентът на ЕБВР Томас Миров /на снимката/ е посочил, че членството на Турция ще бъде полезно за страните от Балканите, Кавказ и Средна Азия, които поддържат търговски връзки с Анкара и в които ЕБВР развива дейност.