CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика-26.09.08

Истанбулчани се засилиха да пътуват през деветте почивни дни за празника Рамазан
26 септември 2008 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Заради многото почивни дни за религиозния празник Рамазан броят на пътниците на летището в Истанбул е нараснал, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. След като турският кабинет реши да има 9 почивни дни за празника, много от жителите на Истанбул решиха да прекарат празника си извън града - извън или вътре в страната. На обслужващите гишета на летището се извиха дълги опашки, а туристическите агенции отвориха свои стендове на летището. Служителят в туристическата агенция “Джоли Тур” Ердем Текин посочи, че заради ваканцията през празника има голям интерес към туристическите дестинации и в хотелите няма места. Той каза, че най-предпочитани за пътуване извън страната са Барселона, Мадрид, Дубай, Лондон, Прага, Париж, Шарм Ел Шейх, Милано и Тунис. За обслужване на пътниците през празника самолетните компании ще извършват двойни полети в периода 26 септември-6 октомври. От външните дестинации фирмите ще правят двойни турове до Мадрид, Сараево, Рим, Милано, Прага, Дубровник, Барселона, а от вътрешните към Адана, Анталия, Бодрум, Даламан, Трабзон, Измир.


Белгийско-холандската финасово-инвеститорска компания “Фортис” възнамерява да продаде дяловете си в Турция
26 септември 2008 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Белгийско-холандската финасово-инвеститорска компания “Фортис” възнамерява да продаде дяловете си в Турция, за да превъзмогне кризата на световния капиталов пазар, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според белгийския финансов вестник “Де Тижд”, цитиран от турското издание, за последната година дяловете на “Фортис” са намалели с 75 %. Високопоставен служител на компанията, отговаряйки в метафоричен стил, че ако бъде предложена добра цена, могат да бъдат продадени дори скъпоценните камъни на кралицата, заявява, че няма табу върху продажбите на фондовете, финансовите структури и дейности и собствености на компанията в Турция, САЩ и Азия.


“Заман”: Съседите не се повлияха от кризата и за един ден вложиха в Турция 750 милиона долара
26 септември 2008 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Продължава интересът на чуждите инвеститори към Турция, въпреки голямата финансова криза на международните капиталови пазари, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Националната банка на Гърция, която през 2006 година закупи 46 % от дела на “Финансбанк” – една от най-големите частни турски банки, собственост на милиардера Хюсню Йозйегин, закупи и останалия пакет на банката, притежаван от “Фиба Холдинг Груп” за 697,15 милиона долара. Така “Финансбанк” вече не е собственост на основателя си Хюсню Йозйегин.
Друг гръцки инвеститор в Турция е медицинският център “Хигения”. Гръцкият медицински център закупи 50 % от акциите на болницата “Шафак груп”, която има 4 болнични центъра с капацитет 470 легла. Сделката между гръцката “Хигения” и “Шафак груп” е за 48 милиона долара /32,5 милиона евро/.


"Хюриет": Първият турски боен кораб ще бъде спуснат на вода
26 септември 2008 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Утре ще бъде спуснат на вода първият турски боен кораб, произведен изцяло с използване на местни възможности, и това е исторически ден за турското военноморско дело, пише вестник “Хюриет”. Турският боен кораб “Хейбелиада” е произведен в рамките на изпълнявания от Съветничеството по военната промишленост проект МИЛГЕМ /Национален военен кораб/. На тържествeната церемония ще присъства президентът Абдуллах Гюл. Освен спускането на вода на “Хейбелиада” във военната корабостроителница в Истанбул ще бъде дадено началото на строителството и на втория боен кораб по проекта - “Бююкада”.
Датата 27 септември не е избрана случайно - това е денят на турските ВМС, а се навършват и 470 години от турската военноморска победа при Превезе.