CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика-02.10.08

Нови банкноти и монети влизат в обращение в Турция от началото на 2009 г.
02 октомври 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нови банкноти и монети влизат в обращение в Турция от 1 януари 2009 г., след като преди няколко години беше извършена деноминация и бяха премахнати шест нули и в обращение влезе новата турска лира (YTL), предава Анадолската агенция. Новите банкноти и монети ще бъдат наричани само турски лири (TL) и турски куруши (Kr). и ще бъдат представени утре на обществеността от премиера Реджеп Таийп Ердоган и от управителя на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз.
При досегашната нова турска лира с най-голям номинал са копюрите от 100 YTL, а при бъдещата турска лира ще бъдат от 200 TL; в бъдеще една турска лира ще бъде само на монети. През цялата 2009 г. в обращение ще бъдат и старите, и новите банкноти и монети. От 1 януари 2010 г. старите банкноти ще се обменят само от Централната банка и от клоновете на държавната Зираат банкасъ – в продължение на 10 години; а за старите монети този срок е една година.


“Сабах”: Турската банкова система е стабилна, каза представител на Световната банка
02 октомври 2008 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бившият директор за Турция на Световната банка Андрю Воркинк заяви, че турската банкова система е стабилна, пише днес вестник “Сабах”. Воркинк изнася и лекции в Босфорския университет и отговори на въпроси във връзка с глобалната финансова криза и евентуалното нейно отражение върху Турция. Представителят на Световната банка посочва, че благодарение на извършената реформа във финансовия сектор Турция има много по-организирана и здрава банкова система, отколкото в много други страни в света. Воркинк напомня, че през 2001 г. Турция е изживяла подобна на продължаващата сегашна криза в САЩ и в някои други страни, извлякла си е поуки от това и не може да влезе в друга подобна дълбока финансова криза.


“Заман”: Турция продава на Иран 118 пътнически вагона
02 октомври 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската фирма ТЮВАСАШ продава на Иран 118 пътнически вагони, пише вестник “Заман”. Генералният директор на ТЮВСАШ Ибрахим Ертирияки заяви, че е подписан договор с Иран за производството в Турция на 118 пътнически вагони от различен тип. На първо място в програмата и целта на ТЮВСАШ обаче е получаването на лиценз за производството на дизелови влакови композиции. Планирано е през 2010 г. на турските държавни железници да бъдат предадени общо 84 единици подвижен състав, в т.ч. 12 дизелови влакови композиции от по 3 вагона и 12 дизелови влакови композиции от по 4 вагона.