CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика,03.10.08

Турската лира достигна най-ниско ниво спрямо долара от пет месеца насам
03 октомври 2008 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската лира спадна днес спрямо долара до най-ниското ниво от пет месеца насам – 1,30:1, след като щатската валута достигна най-високи нива спрямо еврото от една година насам, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”.
При сутрешната търговия на Истанбулската фондова борса показателят IMKB-100 регистрира спад от 6% в очакване на гласуването на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ на плана за оздравяване на американската финансова система. Гласуването ще е във вечерните часове и неговото отражение на Истанбулската фондова борса ще стане ясно на 6 октомври.
Днес е първият работен ден на Истанбулската борса. От началото на седмицата тя бе затворена поради честването на религиозния празник Рамазан байрам. В Турция се правят различни коментари, че това обстоятелство е спасило страната от разрушителното действие на последните сътресения на международните финансови пазари, но премиерът Реджеп Тайип е на друго мнение, отбелязват турски медии. Според министър-председателя не религиозният празник, а взетите адекватни мерки са спасили Турция.


В Турция ще бъдат представени нови банкноти и монети, които ще бъдат в обращение от 2009 г.

03 октомври 2008 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган и управителят на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз ще представят днес новите банкноти и монети, които ще влязат в обращение от 1 януари 2009 година, съобщават турските медии. След деноминацията, при която бяха премахнати шест нули, в обращение в Турция влезе новата новата турска лира (YTL).
Новите банкноти и монети ще бъдат наричани само турски лири (TL) и турски куруши (Kr). В бъдеще една турска лира ще бъде само на монети. През цялата 2009 г. в обращение ще бъдат и старите, и новите банкноти и монети.