CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика,08.10.08

Търговията на Турция с Чехия е нараснала с 40% през първата половина на годината
08 октомври 2008 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. През първата половина на годината външната търговия на Турция с Чешката република е нараснала с 40% в сравнение с първите 6 месеца на 2007 г., пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Очаква се до края на 2008 г. обемът на двустранният търговски оборот да достигне 1,7 милиарда евро. През 2002 г. външнотърговският оборот между Турция и Чешката република е бил 470 милиона евро, през 2007 година скача на 1,2 милиарда долара, за да достигне с очертаващото се увеличение от 40% до рекордното равнище от 1,7 милиарда евро в края на тази година.


Турция изгражда свой център за ядрени изследвания по подобие на ЦЕРН в Швейцария
08 октомври 2008 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция изгражда свой център за ядрени изследвания по подобие на Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ в Швейцария, съобщава телевизия Си Ен Ен Тюрк. Центърът ще бъде изграден с помощта на Държавната планова организация и за изграждането му в края на месеца ще бъде обявен търг. За работа в дейността на центъра ще бъдат привлечени най-добрите специалисти по ядрена физика, физика на частиците и специалисти по най-нови технологии. Координаторът на проекта проф. д-р Йомер Яваш от Физическия факултет на Анкарския университет посочи, че след първоначалните изследвания и подготовка проектът вече е на ниво да бъде реализиран на практика. Той предвижда да бъдат изградени 4 големи съоръжения за етапите на ядрените изследвания и деленето на частиците. Според проф. Яваш центърът ще бъде аналог на ЦЕРН в Турция и ще работи в тясно сътрудничество с изследователските центрове в Швейцария, Хамбург, Берлин и Дрезден.


Чужди фирми проявяват голям интерес към панаира по информационни технологии в Истанбул
08 октомври 2008 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Организаторът на панаира по информационни технологии и обработка на данни в Истанбул Шафак Алпай заяви, че и тази година има много голям интерес от страна на родни и чужди фирми, пише турският вестник “Заман”. Глобалната финансова криза, обхванала Америка и света, принуждава фирмите да се преструктурират и да засилят своята действеност и производителност. Фирмите, които поставят акцент върху прилагането на нови технологии в работата си и увеличаването на своите печалби, се стекоха на открилия се вчера панаир за обработка на данни в конгресния център в район Бейликдюзю в Истанбул. При откриването на панаира министърът на комуникациите Бинали Йълдъръм каза, че на 28 ноември тази година в същия център ще се състои представянето на трето поколение GSM технологии, при които ще може да се разговаря чрез видеовръзка. Директорът на софтуерната компания “Уюмсофт” Мехмед Йондер изтъкна, че за да могат компаниите в областта на новите технологии да останат действащи, трябва да се инвестира в тях. На панаира представят своите продукти най-големите софтуерни компании в света, пише вестникът.


Френската компания “Либерти сигорта” ще увеличи инвестициите си в Турция
08 октомври 2008 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Директорът на осигурително-застрахователната компания “Либерти сигорта” Даниел Бернард Лучесоли заяви, че ще увеличат размера на инвестициите си в Турция със 120 милиона турски лири, пише турският вестник “Милиет”. Лучесоли посочи, че компанията им е много добре структурирана и действаща и не е открита за въздействие на световните финансови кризи. Той каза, че са дошли в Турция с трайно намерение и от 80 милиона ще увеличат инвестициите си с две трети. “Целта ни е да превърнем “Либерти сигорта” в една от най-стабилните финансови компании в Турция”, изтъкна финансистът. Той добави също, че ще разширят предметите на дейност на компанията и ще привличат млади и способни хора за работа в нейните клонове.


Анадолска агенция: Глобалната криза повлия и бюджета на Турция за 2009 г.
08 октомври 2008 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Глобалната финансова криза оказва влияние и върху бюджета на Турция за 2009 г., предава Анадолската агенция. Икономическото ръководство на държавата увеличава решимостта си за стриктно спазване на финансовата дисциплина и за намаляване на предвижданите темпове на прираст на икономиката през следващата година.
Проектът за Бюджет – 2009 трябва да бъде внесен в парламента до 17 октомври и първоначално в него са заложени основните макроикономически показатели, предвидени в средносрочната програма за развитие на турската икономика. Сега обаче се извършва ревизия на фона на продължаващата световна финансова криза и очакваните отражения върху икономиката. В таза рамка се очаква приходната част на бюджета да бъде около 261-262 милиарда турски лири, разходната част – около 245 милиарда турски лири и дефицит в размер на 15-16 милиарда турски лири /около 15-16 милиарда лева/.

“Сабах”: Доларът поскъпна спрямо турската лира с 3,39 пункта за един ден
08 октомври 2008 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Със страховете от глобалната финансова криза курсът на долара в Турция достигна 1,41 турски лири, а пунктът в операциите по облигациите със срок на погасяване 23 юни 2010 година надмина 21, пише турският вестник “Сабах”. Дейността на борсата в Турция днес започна от стойности 29,445.32 пункта след спада в международния индекс. Най-доброто котиране на турската лира за един долар днес достигна 1,4170 лири. Така от снощи американската валута поскъпна с 3,39 пункта. Курсът на централната банка за едно евро е 1,840/1,8519 турски лири за евро.Така турската валута загуби 1,65 от стойността си срещу единната европейска валута, а спрямо долара загуби 1,79 от стойността си. Според експертите вътре в страната също се усеща вълнение на борсите паралелно с разклащането на световния борсов пазар. В доклада, изготвен от стратега на британската HSBC в Турция Фатих Керестеджи, се посочва, че няма достатъчно предложения за възлагането на дълговете на хазната и под глобалния натиск за продажби лихвата е паднала до 20.7. Според него техническите нива за регулиране на курса долар-турска лира няма да заработят, защото ситуацията е много сложна. Приходите от облигациите на пазара на Борсата за движимо имущество в Истанбул, които изтичат на 14 април 2010 година достигнаха 22,20 на сто, а съставните приходи се покачиха с 21,09 на сто, пише вестникът.


Индексът на Истанбулската фондова борса падна на нивото от август 2005 г.
08 октомври 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. По време на сутрешния сеанс на Истанбулската фондова борса обединеният индекс падна на 29 096,18 пункта - ниво, регистрирано през август 2005 г., предава Анадолската агенция. При затварянето на борсата вчера индексът бе 31 561,87 пункта. Днес сутринта при откриването падна с 2 119,55 пункта или с цели 6,72%. От рекордно ниските 29 096,18 пункта индексът се покачи леко на 29 508,05 пункта, за да спадне отново 75 минути по-късно борсова търговия с 2 287,98 пункта.


“Хабертюрк”: Турската икономика ще бъде поставена върху 4 стоманени стълба като противодействие срещу кризата


08 октомври 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус" Анкара. Икономиката на Турция ще бъде поставена върху 4 основни стоманени стълба като противодействие срещу кризата, каза държавният министър на Турция Назъм Екрен, пише електронното издание “Хабертюрк”. Екрен представи на заседание на конфедерацията на турските индустриалци /КОБИ/ мерките, които се предприемат срещу финансовата и икономическата криза, която обхвана САЩ и други страни в света, Екрен посочи, че няма особен хаос в ситуацията в момента и не са необходими някакви особено специални мерки. Той посочи, че основната задача е да се увеличи производството и да се формира един продуктивен процес. Според турския министър има три важни вълни в ситуацията в Турция, които могат да се квалифицират като криза. Първата е финансовата криза, втората са глобалните икономически промени, третата е кризата с храните. Другият фактор за сътресение е, че играчите на борсата не действат рационално, повлияни от информациите и дезинформациите в медиите. По думите му психологическата ситуация влияе силно на бизнес климата, на финансовите отношения и производствения процес.


Турска делегация заминава за САЩ за годишните срещи на МВФ и Световната банка

08 октомври 2008 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Голяма делегация от икономисти начело с турския държавен министър Мехмет Шимшек заминава днес за Вашингтон, съобщават турските медии. Тя ще участва в редовните годишни срещи на Бордовете на гуверньорите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд. Срещите ще се състоят от 10 до 14 октомври.
Шимшек ще има срещи с ръководни служители на МВФ и на Световната банка.
След заседанията във Вашингтон в Турция се очаква делегация на МВФ начело с представителя на фонда за страната Лоренцо Джордиани, която ще направи преглед на състоянието на турската икономика.