CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика-09.10.08

Турция трябва да вземе мерките, които се взеха в други страни срещу глобалната криза, каза Сюлейман Демирел
09 октомври 2008 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Измир. Турция трябва да вземе мерките, които взеха другите страни в света срещу глобалната финансова и икономическа криза. Това каза бившият турски президент Сюлейман Демирел на лекцията си при откриването на новата учебна година в Икономическия университет в Измир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Демирел представи причините за световната криза и предложи мерки срещу въздействието й върху Турция. “Всеки търси решения според своeто положение, но никой не казва, че кризата няма да ги засегне”, каза бившият турски президент на откритата лекция, на която присъстваха ректорът на университета проф. Атилла Сезгин, председателят на търговската палата в Измир Неджип Калкан, ректори на други университети в Измир, представители на военния и бизнес елит, много преподаватели и студенти. Според Демирел с включването на Китай, Русия, Индия и Бразилия в световната икономика глобализацията се е засилила и укрепнала още повече и вече няма стени. Страните действат заедно и кризата в САЩ има отражение върху целия свят. “В света правителствата се намесват с мерки на борсовите пазари и банките вземат решения за намаляване на основния лихвен процент. Турция не може да остане настрани и да не предприеме същото”, добави бившият държавен глава. Той изтъкна, че страната има 75 милиарда дефицит в търговския баланс, а в момента дава най-високата лихва в света, което не може да продължава. “С развитието на световната икономика износът ни ще се намали и не можем да си затваряме очите за това. Кризата не е далече от нас, но не е и вечна, трябва да концентрираме усилията си върху финансовите и икономически проблеми”, подчерта той. Във връзка с появилите се искания за въвеждане на извънредно положение в Югоизточен Анадол Демирел каза, че не вярва това да се изпълни. “Държавата трябва да се бори в рамките на правото и закона с тероризма и силите за сигурност трябва да спрат проливането на кръв чрез законови методи”, е позицията на Демирел по въпроса за борбата срещу тероризма.


Едрият бизнес в Турция е силно обезпокоен от глобалната финансова криза
09 октомври 2008 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ г-жа Арзухан Доган Ялчънкая заяви, че едрият турски бизнес е силно обезпокоен от световната финансова криза, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Председателят на ТЮСИАД подчерта, че въпросът следва да бъде разгледан с необходимата сериозност, защото в момента в целия свят тече промяна на установяваните с години парадигми.
ТЮСИАД организира утре конференция, на която с широко участие на представители на деловите среди ще бъдат разисквани отражението на кризата в Турция и мерките, които трябва да се вземат, посочва телевизията.


Централната банка на Турция отново ще се намесва на валутните пазари в страната
09 октомври 2008 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. От днес Централната банка на Турция ще поднови посредническата си мисия по регулиране на валутните наличности на валутните и на ефективните пазари в страната, предава Анадолската агенция. В съобщение на Централната банка се посочва, че с осъществяваните операции по ликвидността банката се стреми със собствени средства да преодолее затрудненията на финансовите пазари в страната. Успоредно с това, при сегашната неизвестност, провокирана от глобална финансова криза, се отчита вероятността от възникване на причини за увеличаване на изтичането на валутни средства и намаляване на валутната ликвидност. Именно поради това до премахване на неизвестността на международните финансови пазари Централната банка на Турция ще продължи да се намесва на междубанковия валутен пазар с цел обезпечаване на валутната ликвидност, пише турската агенция.