CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика-10.10.08

Турция има потенциал да превърне кризата във възможност, каза финансовият министър Кемал Унакътан
10 октомври 2008 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Турция има потенциал да превърне кризата във възможност за своето развитие, заяви министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Унакътан присъства на първата копка по изграждането на подземна железопътна линия за бързия влак, който ще минава през Ескишехир. Турският финансов министър заяви на церемонията, че ще бъдат улеснени процедурите за привличане на пари в Турция. В тази връзка няма да бъдат правени разследвания за произхода на парите, които в условията на глобална криза ще бъдат насочени към страната и ще се предприемат улеснения за привличането на нови финансови потоци, тъй като са необходими инвестиции. Унакътан каза, че в Турция криза като тази в САЩ сега е имало през 2001-2002 година и оттогава насам Партията на справедливостта и развитието като управляваща партия непрестанно взема мерки. Той посочи, че турските банки са стабилни и спокойни от гледна точка на финансовата дисциплина и кризата застрашава повече реалния икономически сектор и трябва да се вземат мерки в сферата на кредитирането на реалния сектор и да се обърне специално внимание на износа. Той предупреди онези, които неоснователно критикуват управляващите за поведението им в тази обстановка и посочи, че правителството и икономическите и финансови инвестиции следят много отблизо кризата.

Холандия е много силен партньор на Турция и отношенията ни ще се разширяват бързо, каза Али Бабаджан
10 октомври 2008 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Анкара/Амстерзам. Холандия е един много силен партньор на Турция и отношенията ни ще бъдат разширени още в следващите години, заяви министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан, пише турският вестник “Заман”. Али Бабаджан и министърът на външните работи на Холандия Максиме Верхаген присъстваха на откриването на турско-холандска конференция в Анкара. На откриването на форума Бабаджан изтъкна, че между двете страни се организират чести двустранни визити, което ще подпомогне за разширяването на отношенията в близко бъдеще. Турският министър изтъкна, че Холандия е една от страните, които са най-големите инвеститорки в Турция и търговските отношения се разширяват бързо. Той посочи, че в Холандия живеят и работят 400 хиляди турски граждани, а броят на холандските туристи посетили тази година Турция е надхвърлил 1 милион. Холандският гост от своя страна осъди кървавия атентат в Диарбекир и изтъкна, че подкрепят Турция в борбата срещу тероризма. Верхаген посочи, че през 2012 година ще се отбележат 400 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. “Културните връзки между двете страни в момента са много активни и турската музика е много популярна в Европа, а Турция е четвъртият голям търговски партньор на Холандия извън ЕС”, добави той. Холандският външен министър определи Турция като мост между Изтока и Запада и оцени като положителна ролята й на посредник в решаването на конфликтни проблеми.


В Турция се очаква годишната инфлация от 10,4%
10 октомври 2008 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очакванията за размера на годишната инфлация в Турция са за понижение с 0,3% и вече са на ниво от 10,4%, предава Анадолската агенция. Това показват резултатите от първата анкета на Централната банка за октомври. Данните от последната анкета за септември бяха за очаквана годишна инфлация от 10,7%.
Промяна има и в очакванията за размера на дефицита по текущата сметка в края на годината – от 51,157 милиарда долара през последната анкета през септември, на 51,090 милиарда долара от сегашната първа за октомври анкета.


Турция ще организира търг за изграждане на АЕЦ Синоп, каза министърът на енергетиката
10 октомври 2008 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заяви, че ще бъде организиран търг за изграждането на АЕЦ Синоп и че подготовката за това продължава, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Ще бъде внесена малка поправка в действащия закон, но няма никакви проблеми с търга за АЕЦ Синоп, каза министърът без да назовава конкретна дата за търга.
По отношение на проведения търг за АЕЦ Мерсин-Аккую, Хилми Гюлер каза, че е отворен вторият плик от единственото предложение на руска фирма и съдържанието му сега се разглежда от Комитета за ядрена енергия на Турция. Ако то отговаря на критериите за изграждане на АЕЦ, ще бъде отворен и третият плик.

Агенция “Фокус” припомня:

На 24 септември се състоя търгът за изграждане на първата АЕЦ в Турция – в района на Мерсин-Аккую. Тръжна документация беше закупена и се очакваше на търга да се явят 13 фирми и консорциуми от 10 държави – Турция, Канада, Япония, Франция, Белгия, Русия, Южна Корея, Китай, Холандия и Германия. Условията на търга предвиждат номиналната мощност на АЕЦ Мерсин-Аккую да бъде 4 000 мегавата /с опция за плюс минус 25%/.
На самия търг Турция получи шест плика за изграждане на първата АЕЦ в страната, но само в единия имаше заявка за участие. В другите пликове са фигурирали само писмени благодарности.
По този начин руската компания “Атомстройекспорт” стана фактически победител в търга за изграждане на първата турска АЕЦ, оставайки единствен участник в конкурса. Предвижда се първата турска АЕЦ да покрива 8% от нуждите на страната от електроенергия.
Липсата на очаквания интерес към организирания търг за изграждане на първата АЕЦ в страната предизвика остри критики вътре в Турция и намери широк отзвук и в чуждите медии. Британският вестник “Файненшъл таймс” например специално обърна внимание, че на търга е било представено само едно предложение, което се оценява като “срамно развитие”. Вестникът отбеляза, че Турция е избързала много и е отклонила исканията да се даде допълнителен срок за подготовка на участниците в търга.


Турският държавен министър Мехмет Шимшек разговаря с Доминик Строс-Кан във Вашингтон
10 октомври 2008 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турският държавен министър Мехмет Шимшек се срещна във Вашингтон с директора на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, предава Анадолската агенция. В разговора, продължил около час, са били обсъдени състоянието на турската икономика, вероятното отражение на световната финансова криза върху икономиката на Турция и световните икономически тенденции. На срещата са присъствали управителят на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз, председателят на Съветничеството по държавната хазна Ибрахим Чанакчъ и председателят на Комитета за надзор и регулиране на банковия сектор Тевфик Билгин.


Едрият бизнес в Турция ще обсъжда на конференция отражението на световната финансова криза

10 октомври 2008 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ организира днес конференция, на която ще бъдат разисквани отражението на кризата в Турция и мерките, които трябва да се вземат, съобщават турските медии. Председателят на дружеството г-жа Арзухан Доган Ялчънкая заяви, че едрият турски бизнес е силно обезпокоен от световната финансова криза и въпросът трябва да бъде разгледан много сериозно с оглед на протичащите в целия свят промени.

Турска делегация участва в годишните срещи на МВФ и Световната банка

10 октомври 2008 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Голяма делегация от икономисти начело с турския държавен министър Мехмет Шимшек е във Вашингтон за започващите днес във Вашингтон редовни годишни срещи на Бордовете на гуверньорите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд. Срещите ще се състоят от 10 до 14 октомври.
Шимшек ще има срещи с ръководни служители на МВФ и на Световната банка.
След заседанията във Вашингтон в Турция се очаква делегация на МВФ начело с представителя на фонда за страната Лоренцо Джордиани, която ще направи преглед на състоянието на турската икономика.