CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Турска икономика-13.10.08

350 000 ще достигне броят на турските граждани, предприели екскурзии в чужбина през религиозните празници13 октомври 2008 20:01 Агенция "Фокус"Анкара. Числото на хората, направили резервации за пътувания в туристическите агенции на изминалия празник Рамазан и за предстоящия празник Курбан байрам ще достигне тази година 350 хиляди, заяви председателят на Съюза на туристическите агенции в Турция Башаран Улусой, предаде турската агенция АНКА. Улусой посочи, че увеличаването на броя на пътуващите на екскурзия в чужбина се дължи на увеличаването на стойността на турсската лира спрямо еврото и долара. Предпочитани дестинации за празника Рамазан са били Италия, Франция и Германия.

Турция ще се повлияе от глобалната криза, но в най-малка степен, каза турският премиер Ердоган13 октомври 2008 18:23 Агенция "Фокус"Анкара. Икономиките, които са в развитие, сред които е и Турция, несъмнено ще се повлияят от глобалната икономическа и финансова криза, но това ще бъде в най-малка степен, каза турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на седмицата на външната търговия в хотел “Шератон” в Анкара, пише турският вестник “Заман”. В изказването си на откриването на седмицата на външната търговия Ердоган анализира и коментира глобалната криза във финансовия сектор. Той посочи, че потъването на най-големите финасови институции в света ще се отрази на развитието и тенденциите в реалната икономика и в много страни цените на хранителните продукти ще се увеличат. Турция също не може да избяга от този процес, но тя ще се повлияе най-малко от него. Турският премиер увери, че турската банкова система е стабилна и няма да има сътресения като в 2001 година. Той изрази надежда, че турският износ също няма да се повлияе силно от кризата и доказателство за това са търговските сделки със страни от Близкия и Средния Изток, Кавказ и Балканите.


Глобалната финансова криза спря продажбите в Турция на предишни модели автомобили
13 октомври 2008 15:49 Агенция "Фокус"
Бурса. Глобалната финансова криза спря продажбите в Турция и на предишни модели автомобили, пише електронното издание “Хабертюрк”. Председателят на центъра за изложение на автомобили в Бурса Себахаттин Сейит посочи, че изложителите на автомобили не са доволни от реализираните продажби и не са покрили очакванията си дори през дългоочакваните дни на празника Рамазан. Той изтъкна, че икономическата и финансова криза засяга правенето на разходи от потребителите и те се въздържат от покупко-продажби. По думите му гражданите в Турция предпочитат да купуват автомобили, движещи се с газ, но се търсят също, макар и по-малко, евтини и икономични бензинови коли. От продаваните стари модели коли най-мого се търсят “Опел Корса”, “Опел Астра”, “Форд Фокус”, “Форд Конект”, “Фиат Албеа”, “Фиат Доган”, “Фиат Палио”, чиято цена е паднала средно с 1000-2000 турски лири, посочва изданието.


Анадолска агенция: Групата Г-20 ще играе по-ефективна роля за преодоляване на глобалната финансова криза
13 октомври 2008 11:22 Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Групата Г-20 ще играе по-ефективна роля за преодоляване на глобалната финансова криза и администрацията на САЩ гледа положително на това, предава Анадолската агенция. На заседанието на Г-20 във Вашингтон Турция е представена от държавния министър Мехмет Шимшек, който в изказването си предложи вместо изявления, вече да се премине към действия за справяне със загубите на фондовите борси. В тази връзка Мехмет Шимшек лансира приложеното преди няколко дни от Централната банка на Турция увеличаване на валутната ликвидност.
Изненадващо на срещата на Г-20 пристигна президентът на САЩ Джордж Буш, който председателства самата среща. Джордж Буш се ръкува с всички участници в срещата, а по време на ръкуването си с Мехмет Шимшек определи Турция като “приятелска страна”, посочва агенцията.


“Хюриет”: Глобалната криза се отразява негативно на покупката на златни накити в Турция
13 октомври 2008 09:49 Агенция "Фокус"
Истанбул. Глобалната криза се отразява негативно на покупката на златни накитив Турция и гражданите не проявяват голям интерес към златото след като през последната седмица цената на един грам 22 картовото злато се увеличи с 3 турски лири до 41 турски лири /около 40 лева на грам злато/, пише вестник “Хюриет”. Представители на бранша посочват, че гражданите очакват цената на златото да падне и за това през последните дни има осезателен застой в търговията със злато. Поради липсата на достатъчно продажби златарите не разполагат с оборотни средства и връщат клиентите, които пък искат да продадат злато. Създава се един омагьосан кръг – нито се продава, нито се купува злато, като всеки чака да види до къде ще стигне кризата.